General knowledge quiz based on first man of India- bharat ke pratham purush par aadhaarit samanya gyan quiz in hindi

0
11

General knowledge quiz based on first man of India- bharat ke pratham purush par aadhaarit samanya gyan quiz in hindi

General knowledge quiz based on first man of India- bharat ke pratham purush par aadhaarit samanya gyan quiz in hindi

Friends, today through this article you will know General Knowledge Quiz on First Person in India,

The first men in India who have achieved their first recognition in many fields. Knowing general knowledge about them becomes appropriate for you competitive exam students, because these types of questions are usually asked in most of the competitive examinations or are also asked in any quiz competition.


If you already have knowledge about it then you can easily learn Quiz Quiz on First Man in India in easy and simple way and you can practice again and again.

General Knowledge Quiz based on first man of India (Bharat Ke Pratham Purush Par Aadhaarit Samanya Gyan Guiz in Hindi).

General Knowledge Quiz based on First Man of India

1.Who was the first male President in India?

ANSWER= (C) Dr. Rajendra Prasad
Explanation:- Dr. Rajendra Prasad was the first male President of India.

2. Who was the first male teacher of India?

ANSWER= (A) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

3. Who was the first male railway minister of India?

ANSWER= (C) John Mathai

4. Who was the first male national poet of India?

ANSWER= (B) Rabindranath Tagore

5. Who was the first male governor of India?

Updtox Account
Open Free Upstox Account & Get Rs 2000

ANSWER= (A) Chakravarti Rajagopalachari

6. Who was the first male Prime Minister of India?

ANSWER= (C) Pandit Jawaharlal Nehru

7. Who was the first male Rajya Sabha Speaker of India?

ANSWER= (A) Dr. S. Radhakrishnan

8. Who was the first male Vice President of India?

ANSWER= (C) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

9. Who was the first male Chief Justice of India?

ANSWER= (A) Justice Harilal Jekisundas Kania

10. Who was the first male Chief Election Commissioner of India?

ANSWER= (B) Sukumar Sen

11. Who was the first male Speaker of Lok Sabha of India?

ANSWER= (C) Ganesh Vasudev Mavalankar

12. Who was the first male Muslim President of India?

ANSWER= (A) Dr. Zakir Hussain Ch

13. Who is the first male Home Minister of India?

ANSWER= (D) Sardar Vallabhbhai Patel

14. Who was the first male IAS officer of India?

ANSWER= (A) Satyendra Nath Tagore

15. Who was the first male Deputy Prime Minister of India?

ANSWER= (B) Sardar Vallabhbhai Patel

16. Who was the first male education minister of India?

ANSWER= (D) Maulana Abul Kalam Azad

17. Who was the first male astronaut of India?

ANSWER= (B) Rakesh Sharma

18. Who was the first male law minister of India?

ANSWER= (C) Dr. Bhimrao Ambedkar

19. Who was the first male finance minister of India?

ANSWER= (B) R•K• Shanmukh Chetty

20. Who was the first male Agriculture Minister of India?

ANSWER= (C) Dr. Rajendra Prasad



General Knowledge Quiz based on First Man of India.

bharat ke pratham purush par aadhaarit samanya gyan quiz in hindi.

What do you feel about latest post “General knowledge quiz based on first man of India- bharat ke pratham purush par aadhaarit samanya gyan quiz in hindi
“, please leave your valuable comments.

नई post की जानकारी के लिए कृपया हमें facebooktwitter और Instagram पर भी फॉलो करे ईमेल से subscribe करें।